De Nederlandse kunstenaar Marijn van Kreij (Middelrode, 1978) exposeert in het Picasso Museum.
Door bestaande beelden te hergebruiken en zich te concentreren op herhaling en het tekenen zelf, daagt Van Kreij op speelse wijze de mythe van het creatieve genie en de westerse notie van vooruitgang uit. In plaats van het werk als een afgewerkt geheel te presenteren, nodigt hij de kijker uit om deel te nemen aan het creatieproces. Vanaf 2012 begon hij zijn praktijk bijna uitsluitend te richten op het late werk van Pablo Picasso, wat resulteerde in een enorm oeuvre, variërend van de monumentale ‘Picasso-rasters’ tot uitgebreide series tekeningen op A4- en A3-formaat gebaseerd op Picasso’s ‘landschappen’.
De expositie Contemporary Presences: Marijn van Kreij in het Sala Mauri van het Picasso Museum staat ‘het raam’ centraal, een terugkerend thema voor zowel Picasso als Van Kreij.
Het raam kan hier worden beschouwd als een soort ontmoetingspunt tussen een innerlijk leven en de buitenwereld. In grote rasters presenteert Van Kreij honderden variaties op een scène met een blauw raamkozijn opgetild uit Picasso’s The Studio uit 1956. Snel en direct geschilderd, op gebruikt papier, tijdschriftpagina’s en reclamefolders, schommelt de serie tussen figuratie en abstractie, waarbij elk fragment in een weifelend teken verandert.
De tentoonstelling is te zien van 17 september tot 1 november.
Daarnaast zijn er enkele tekeningen ook te bewonderen in het Sir Victor Hotel.