Nabeschouwing
We surfen allemaal vrolijk over het web en spelen met onze mobiel. We kijken wat vrienden en interessante bedrijven allemaal doen, wat ze leuk vinden en wat ze ons tonen. En daar reageren wij dan op… Passief door te kiezen het te lezen, of meer actief, door een iets te ‘liken’ of direct iets te kopen. Ons gedrag laat gegevens achter en met die informatie gaan algoritmes aan de slag, waardoor het scherm vervolgens nóg beter onze aandacht kan vangen. Dit is allemaal bekend, maar toen Klaartje Schüngel ons de details uitlegde van hoe deze mechanismes precies werken, was dat toch even slikken. Aandacht trekken is eigenlijk “afleiden”, en die milliseconde vertraging voordat een scherm opduikt, maakt gebruik van een effect dat ook in de ouderwetse slot-machine van de bar op de hoek zit: het opwekken van dopamine. Er wordt een verslaving gecreëerd en laten we het nou maar voluit toegeven: we zijn allemaal verslaafd aan het scherm.
In het restaurant van de prachtige boekwinkel LAIE op Calle Pau Claris kwamen de Kringleden op 16 februari samen om Klaartje Schüngel (jawel, de zus van Kring bestuurslid Cornelie) aan te horen over de donkere kanten van sociale media. Klaartje is spreker en gastdocente voor online media op scholen en ze combineert een ondernemers-achtig analytisch vermogen en een optimisme omtrent technologie met de zorgzame zijde van een opvoedkundige. Ze dompelde ons onder in een interactieve test, die liet zien hoe gefragmenteerd onze concentratie kan zijn: we noemen het multitasken maar het is eigenlijk afwisselen tussen verschillende taken, waardoor je uiteindelijk met alle taken langer bezig bent. Het eerste gedeelte van haar betoog ging er dan ook over hoe we onze concentratie weer terug kunnen krijgen. En daarna kwamen de fake-news, de mechanismen die ons verleiden om te bevestigen wat we willen horen en zien, en die de veelzijdige samenleving transformeren tot een gefragmenteerde samenleving. Hele filmpjes zijn gerenderd en fake en je vraagt je af wat in de toekomst nog een aanvaardbaar bewijs is in de rechtszaal.
Technologie maakt dat oneindig veel informatie beschikbaar is en ze maakt ons het leven steeds makkelijker. Maar al deze spotgoedkope services hebben uiteraard een winstoogmerk en waar die winst behaald wordt is lang niet altijd even transparant. Klaartje liet ons zien niet naïef te zijn en tijd te nemen voor de dingen. De impulsen beteugelen, nadenken en wat geduld te betrachten in deze haastige tijden… Het lijkt een luxe maar het is essentieel voor ons welzijn.
Programma
Onze smartphones maken ons leven een stuk gemakkelijker. Ze brengen ons in contact met familie en vrienden in Nederland en bieden toegang tot een wereld vol kennis en inspiratie. De toepassingen zijn talrijk en we raken er steeds meer aan gehecht. Maar het levert ook maatschappelijke vraagstukken op. Techgiganten gaan onzorgvuldig om met onze privacy, online haat en polarisatie krijgen ruim baan en desinformatie heeft steeds meer grip op onze samenleving. 30% van de jonge vrouwen ontwikkelt een negatiever zelfbeeld op Instagram en een toenemende groep kinderen heeft moeite gefocust een klassikale les bij te wonen of hun schoolwerk af te maken. Hoe kunnen we hiermee omgaan en wat is nodig om de huidige generatie jongeren te begeleiden in de omgang met de digitale wereld?
Tijdens dit event lichten we een/twee van deze onderwerpen uit onder begeleiding van Klaartje Schüngel van Social Media Impact:
- Regie over online media: afleidende werking online media en impact op gezondheid, brein en focus
- Social media, eenzaamheid en depressie
- Cyberpesten en groepsdruk 2.0
- Fakenews en online beïnvloeding
Bij aanmelding kun je aangeven welk(e) onderwerp(en) jou het meest interesseren.
Over de trainer: Klaartje Schüngel – Social Media Impact
Klaartje Schüngel is sinds 2011 actief in het onderwijs en is gespecialiseerd in mediawijsheid, jeugd en grensoverschrijdend gedrag op sociale media.
De bijeenkomsten van Klaartje zijn interactief en worden ondersteund met treffende filmpjes, foto’s, actuele situaties en resultaten uit de nieuwste onderzoeken. Ze weet moeilijke en soms confronterende topics op een laagdrempelige en plezierige manier over te brengen, zonder te oordelen. Een enthousiaste spreker met brede kennis en ervaring op gebied van jeugd, mediawijsheid en de impact van social media op onze maatschappij.
Meer weten? Bekijk hier de blogs die zij heeft gepubliceerd en interviews met haar lezen.
Datum en tijdstip aanvang: Donderdag 16 februari om 19:30 uur
Locatie: Laie Llibreria Café
19:30 – 20 uur inloop
20:00 – 21:00 uur Social Media Impact training door Klaartje Schüngel
21:30 – einde diner