Nationale Business Meeting - Ondernemen in roerige tijden: aanpassen en transformatie

Thursday, 20 October

Pascal Jorritsma winnaar Nederlandse Ondernemersprijs Spanje 2022

Wouter Draijer wint Startersprijs, Mariël Koerhuis de Managerspr

Afgelopen week vond tijdens de Nationale Business Meeting (NBM) op 20 oktober in Madrid de prijsuitreiking plaats voor de beste Nederlandse ondernemer, de beste starter en de beste manager in geheel Spanje. Pascal Jorritsma van Air8 won de Ondernemersprijs. Wouter Draijer van Solarmente was de winnaar van de Startersprijs. Mariël Koerhuis van het Johan Cruyff Institute werd gekozen tot de Beste Nederlandse manager. Alle finalisten ontvingen hun prijzen van de nieuwe ambassadeur in Spanje Roel Nieuwenkamp.

De winnaars van de Ondernemersprijs en Startersprijs werden gekozen op grond van de bevindingen van de jury én de aanwezigen in de zaal. Andere finalisten voor de Ondernemersprijs waren Rigtmar Brandenburg van Baja Bikes en Robain de Jong van Ecoscooting. In de categorie Startersprijs waren Bas Dekker van Soto Solar en Joris van der Heijden van Controller for a Day bij de genomineerden. Inge Kormelink van Clínica Tambre en Erik Ottens van Yource werden genomineerd in de categorie Beste Manager.

Special Awards

Daarnaast ontving een aantal ondernemers een Special Award, omdat zij volgens de jury op specifieke beoordelingscriteria bijzondere prestaties hebben geleverd. Pepe Blomsma van Oscala Nearshore IT Development, Leon Bouma van Canon Business Center Barcelona, Helen Broggi-van Esch van La Terraza by Helen, Annebeth Vis van Barcelonatips en Peter Wolff van Clean Energy Solutions ontvingen deze Special Award als ondernemer. Ook waren er Special Awards voor de managers Sidney Beekhuis van Zeeman Spanje en Alex Bogman van Nationale Nederlanden.

Ambassade en Nederlandse Business Clubs

De periodieke prijs voor de beste Nederlandse ondernemers in Spanje is een initiatief van De Nederlandse ambassade in Spanje en de aangesloten Nederlandse Business Clubs in Spanje. Toekenning van een of meerdere Nederlandse Ondernemersprijzen heeft als doel om het Nederlandse bedrijfsleven in Spanje in het algemeen, en de genomineerde ondernemers en hun onderneming in het bijzonder, positief in Spanje te positioneren. Daarnaast wil de organisatie startende ondernemers stimuleren in hun opstartfase.

Evenement

De prijzen werden uitgereikt tijdens een succesvolle editie van de NBM in Madrid onder leiding van de voorzitter van de jury van de Nederlandse Ondernemersprijs Spanje Margriet van Dorp. Het evenement vond plaats op de twintigste verdieping van het kantoorgebouw van EY in de hoofdstad. Het centrale thema was ‘Ondernemerschap in roerige tijden: aanpassen en transformeren’. Naast de prijsuitreiking besprak Marcel Jansen, Universitair hoofddocent aan de Universidad Autónoma de Madrid en onderzoeker van FEDEA, als keynote spreker dit thema vanuit macro-economische perspectieven. Ook was er een rondetafelgesprek met Robert Assink (CEO Interxion) Frank Jan Risseeuw (COO ING Spanje&Portugal), Alexander Wit (Managing Partner PHI Industrial en oud-winnaar van de Ondernemersprijs, editie 2018), Marcel Jansen en Clara Van Willigen, Hoofd Economische Dienst van de Nederlandse ambassade in Spanje, gemodereerd door Rop Zoutberg, correspondent van de NOS in Spanje.

De NBM is een tweejaarlijks evenement voor het Nederlandse bedrijfsleven in Spanje en was dit keer georganiseerd door The Dutch Business Club Madrid.

Programma & informatie

Donderdag 20 oktober

Locatie: EY kantoor (20e verdieping) –  C/Raimundo Fernandez Villaverde 65 – Madrid

 • 16h30: ontvangst gasten
 • 17h00: welkomstwoorden voorzitter DBC en (nieuwe!) ambassadeur
 • 17h20: key note speaker – macro-economisch perspectief:  Marcel Jansen | LinkedIn
 • 18h00: networking pause
 • 18h30: roundtable discussie
 • 19h30: networking pause
 • 20h00: presentaties en publiekstemming finalisten Nederlandse ondernemers-, starters en managerpijs
 • 21h15: cocktail
 • 22h15: bekendmaking special awards en winnaars Nederlandse ondernemers-, starters en managerpijs
 • 23h25: afsluiting voorzitter DB

Vrijdag 21 oktober

Locatie: Residentie Nederlandse Ambassadeur Spanje – C/Isla de Oza 24 – Madrid

 • 12h00: welkom en kennismaking met de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Spanje, Roel Nieuwenkamp
 • 12h30: koffietafel en presentaties dienstverlening en aktiviteiten van de Nederlandse ambassade in Madrid
 • 14h00: afscheid en afsluiting

De capaciteit is beperkt en inclusief genodigden en “special guests” kunnen er maximaal 120 personen deelnemen aan dit event.

De deelnameprijs per persoon is 55 € voor de beide dagen en exclusief reis- en verblijfskosten. Deelnemers kunnen aangegeven of zij gebruik willen maken van hotelaccomodatie die namens de organisatie centraal geserveerd zal worden.

Voor verdere vragen en informatie kan er contact worden opgenomen met:

Genomineerden Nederlandse Ondernemersprijs 2022

De finalisten in de categorie Nederlandse Ondernemersprijs 2022 zijn de volgende drie ondernemers, in alfabetische volgorde:

1. Rigtmar Brandenburg – BAJA BIKES

2. Robain de Jong – ECOSCOOTING

3. Pascal Jorritsma – AIR8

De finalisten in de categorie Nederlandse Starterprijs 2022 zijn de volgende drie ondernemers, in alfabetische volgorde:

1. Bas Dekker – SOTOSOLAR

2. Wouter Draijer – SOLARMENTE

3. Joris van der Heijden – CONTROLLER FOR A DAY

De finalisten in de categorie Nederlandse Managersprijs 2022 zijn de volgende drie managers,  in alfabetische volgorde:

1. Mariël Koerhuis – JOHAN CRUYFF INSTITUTE

2. Inge Kormelink – CLINICA TAMBRE

3. Erik Ottens – YOURCE

De 9 finalisten zullen een korte pitch houden over hun bedrijf tijdens de grote finale op de Nationale Business Meeting (NBM) 2022 in Madrid op 20 oktober. Het publiek kan zijn stem uitbrengen op de finalisten van de categorieën ‘ondernemer’ en ‘starter’ en zo samen met de jury de uiteindelijke winnaars bepalen. De stemverhouding bij deze categorieën is 50-50 tussen publiek en jury. Dit jaar is er een nieuwe categorie ‘manager’. Daar bepaalt de jury wie de winnaar (m/v) wordt.

Prijzen worden ook uitgereikt aan de ondernemers die -volgens de jury- een Special Award hebben verdiend. Zij blinken uit op één van de criteria uit het reglement.

Ondernemers:

 • Pepe Blomsma – Oscala Nearshore IT Development
 • Leon Bouma – Canon Business Center Barcelona
 • Helen Broggi-van Esch – La Terraza by Helen
 • Erwin Groenendijk – Enter Coliving
 • Annebeth Vis – Barcelonatips
 • Peter Wolff – Clean Energy Solutions

Managers:

 • Sidney Beekhuis – Zeeman Spanje
 • Alex Bogman – Nationale Nederlanden

Vanuit De Kring zijn wij super trots dat er zich zoveel Kring leden onder de genominerden bevinden. Van harte gefeliciteerd allen!