Zou je jezelf en je onderneming even willen voorstellen?
Mijn naam is Pascal Jorritsma en ik woon sinds 2005 in Barcelona. Ik ben hier destijds gekomen als expat en bouwde een nieuwe business op, en tegelijkertijd deed ik een executive programma op IESE Business University. Ik realiseerde me in die periode des te beter waar mijn creatieve talent lag en besloot mijn eigen onderneming te starten.
Het was 2010, kort na de Lehman Brothers crash, en iedereen verklaarde me voor gek om juist in deze tijd iets nieuws te starten in Spanje en dan ook nog een creative event agency. Mijn argument was dat het juist een moment was voor kansen, om het anders te doen, en de beste businesses zijn immers vaak ontstaan in tijden van crisis, nietwaar? Als je het dan redt, dan red je het helemaal in hoogconjunctuur!
Dit jaar viert Iventions Event Architects iventions.com alweer het 12,5-jarig jubileum. Ons 10-jarig jubileum was de eerste dag van de Corona lockdown dus die hebben we niet kunnen vieren. Wij realiseren de vormgeving, de creatie, de conceptualisatie en de productie van evenementen voor professionele internationale opdrachtgevers. Zo ontwerpen en produceren we alle hospitality voor de UEFA Champions League Finale, of voor Euroleague Basketball Final Four. Maar ook ontwerpen en produceren we complete zakelijke congressen en standbouw voor beurzen. We werken voor merken als Sony, FedEx, Armani, Mastercard, Lamborghini, etc. Maar natuurlijk ook voor kleinere en meer onbekende B2B merken – zoals het Netherlands Business Support Office in Barcelona 🙂
Corona overbrugging
Het hoeft geen betoog dat mijn sector zwaar getroffen was door de recente pandemie. Ik prijs me gelukkig dat ik al ons getalenteerde personeel heb kunnen behouden in deze periode. Dat kwam met name omdat ik mijn ondernemerschap en ons team op een geheel andere manier heb ingezet met de creatie en opbouw van air8.tech. Inmiddels opereert deze onderneming in 11 landen en heeft AIR8 ongeveer 25.000 binnenruimtes in Europa, UK, en Australië, van gefilterde lucht voorzien.
Nu, in het eerste ‘normale’ jaar na de pandemie, groeit de event business ook weer enorm hard, we hebben een nieuw groot kantoor betrokken aan de Avda. Diagonal, we hebben tweemaal zoveel personeel, en tweemaal zoveel omzet als voor de Corona periode. Vele sectoren hebben hun bottlenecks al gehad tijdens of na de Coronapandemie, wij ervaren die nu. Alle opdrachtgevers willen zo snel als het kan weer terug naar live communicatie en evenement beleving.
Waarom ben jij lid geworden van de Kring?
Toen ik naar Barcelona kwam wilde ik bewust afstand houden van Nederlanders, om me echt onder te kunnen dompelen in de lokale cultuur. Dat lukte een tijdje, maar ik mistte al snel de specifieke Nederlandse humor en de snelle en makkelijke manier van communicatie. Ik werd lid van De Kring en het leuke was dat zich er toen net een jonge nieuwe lichting aandiende, wat het extra gezellig maakte (inmiddels ben ik zelf een ‘oudgediende’ haha).
Wat breng jij de Kring en wat verwacht je van de Kring?
Ik heb jarenlang volgehouden dat De Kring voor mij alleen maar een gezellig clubje was om af en toe mee te socializen. En dat is het in essentie nog steeds, maar ik heb deze mening moeten herwaarderen na verloop van tijd. Want De Kring heeft mij zakelijk heel concreet gebracht (Kring advertising alert!):
twee medewerksters; een paar goede vrienden; drie opdrachtgevers; diverse leveranciers.Maar belangrijker zijn nog wel; goeie tips, inspiratie, een klankbord, wegwijs in lokale regels, een feel of Dutch home. Helaas heb ik maar weinig tijd om alle events bij te wonen en ik ben dus selectief; ik bezoek zo’n vijf evenementen per jaar en dat is het voor mij zeker waard!
Heb je nog een boodschap voor de overige Kring leden?
De oudgedienden hoef ik niets te vertellen natuurlijk. Tegen nieuwkomers zou ik willen zeggen: de kracht van De Kring ligt in de diversiteit, de veelzijdigheid van netwerken, en de kennis van leden, en dat in een vertrouwde Nederlandse cirkel. Ik denk dat voor vele netwerk events geldt dat het je altijd wel een verassend nieuw inzicht of leuk contact oplevert. Maar het is fijn om dat soms weer even te ervaren op je ‘home turf’ en in een vertrouwde taal en cultuur.