Luis Sans over Paseo de Gràcia

Thursday, 16 September

Passeig de Gràcia, Champs Elysée, Fifth Avenue, PC Hooftstraat… fameuse winkelstraten maken een essentieel deel uit van de reputatie van steden. Want wie op reis gaat naar een stad zoekt ook een unieke winkel-ervaring. Over deze “experience” sprak op 16 september Luis Sans, eigenaar van het prestigieuze mode-huis Santa Eulália en voorzitter van de winkeliersvereniging van de Passeig de Gràcia.

Op een zwoele na-zomeravond werden de leden van De Kring door Luis Sans ontvangen op het terras van zijn prachtige winkel op de hoek van de Passeig de Gràcia en de Passatge de la Concepció, recht tegenover La Pedrera. Na het genot van een aperitief, werd al snel duidelijk dat Santa Eulalia, een winkel die al vier generaties door de familie van Luís wordt bestierd, niet alleen een winkel is maar een ware Experience. Het terras is daar het idyllische hoogtepunt van, een oase van rust aan de drukke Passeig de Gràcia.

Vervolgens kregen we een rondleiding aangeboden door zalen vol prachtig design, luxe kleding, accessoires en parfum. Het absolute hoogtepunt was hun eigen ¨taller¨; aan elk maatpak dat daar gemaakt wordt werken wel 7 mensen mee!

Na de rondleiding flanneerden we gezamenlijk naar El Palauet, het monumentale pand van Kring-lid Roger Mohr, waar we naar de lezing van Luís luisterden. Roger legde eerst uit dat dat pand aan het begin van de 20e eeuw in modernista stijl was ontworpen door Pere Falqués, in opdracht van (hoe toepasselijk op deze avond) een textielmagnaat die het als kado voor zijn vrouw had laten bouwen. Vervolgens mochten we, wederom op een prachtig terras, in de buitenlucht genieten van een heerlijk buffet en goede wijnen.

Het verhaal van de mondaine winkeleigenaar Luis Sans zette de straat waar we die avond waren in historisch perspectief. Van de tijd dat het nog een onbebouwde laan was die tussen de akkerlanden lag en een stad met een dorp verbond, tot de introductie van nieuwe Nike en Zara winkels. Sans verbreedde op uiterst charmante wijze de ietwat eenzijdige “shopping” optiek, zodat veel Kring leden aan het einde van de avond op een heel andere manier naar de Passeig keken. Alleen al de opsomming van de verschillende functies die deze straat huisvest (hotels, restaurants, cultuur, kantoren…) maakte duidelijk dat het niet louter een retail straat betreft. Volgens Sans ligt juist daarin een groot deel van het succes van de shopping-experience: de vele gezichten. De massa-retail van Zara naast het exclusieve aanbod van Santa Eulalia en de drie Michelin-sterren van Lassarte naast de franchise van café di Francesco, en dat dan weer naast het Casa Batlló… Deze combinaties maken de Passeig de Gràcia in internationaal opzicht uniek.

Na zijn enthousiaste lezing mengde Luis zich onder de leden en werd de toon alleen maar enthousiaster. Deze charmante winkelier sprak honderduit en De Kring mocht in El Palauet weer eens kennis maken met één van de beeldbepalende personen van de Barcelonese business-community.

Voor een sfeer impressie van het evenement klik hier.

Nog geen genoeg van Luis Sans gekregen (wij niet!). Lees en kijk dit interview.

Aanmeldingsformulier