Sport - Gert Jan van der Linden

Gertjan van der Linden – BONDSCOACH ROLSTOELBASKETBALTEAM

Gertjan van der Linden (Dordrecht, 1966) is voormalig paralympisch sporter en coach van het Nederlands rolstoelbasketbalteam.

Op 4-jarige leeftijd verloor Van der Linden bij een ongeluk op een bedrijfsterrein beide onderbenen. Als sporter richtte hij zich aanvankelijk op het zwemmen, maar later bleek hij ook talent te hebben voor basketbal.

Hij won talloze medailles op NK’s, EK’s, WK’s en op vier Paralympische Spelen. Hij speelde maar liefst 520 interlands voor het nationale rolstoelbasketbalteam en won tientallen landstitels, bekers en Europacups in clubverband.

Op 26 april 2002 is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds 2005 is Van der Linden bondscoach. Wat Van der Linden betreft is het grootste verschil tussen een bondscoachschap van valide en invalide sporters, dat hij bij de invalide sporters niet kan werken met talenten en niet kan vissen in een grote vijver. “Geen enkele sporter is geboren om rolstoelbasketbal te spelen. Vaak komen ze door een ongeval in een rolstoel terecht en gaan ze na hun revalidatie basketballen. Als het basketballers zijn, hoef je ze alleen nog maar te leren hoe ze met een rolstoel moeten omgaan, maar meestal moet je ze ook nog leren basketballen. Het voordeel is dat de wilskracht van invalide sporters enorm groot is.”