Kunst & Cultuur - Theo Jansen

Theo Jansen (Den Haag, 1948) is een Nederlandse kunstenaar-uitvinder. SCHEVENINGEN, NEDERLAND HTTP://WWW.STRANDBEEST.COM/ & STRANDBEEST@HOTMAIL.COM

Jansen studeerde natuurkunde aan de toenmalige Technische Hogeschool Delft. Na het verlaten van deze opleiding besloot hij verder te gaan als kunstenaar. De eerste zeven jaar schilderde hij. In 1980 bouwde hij een vliegende schotel (vijf meter doorsnede, flitsende lichten en een piepend geluid) die over Delft vloog en de stad in beroering bracht.

Geïnteresseerd in het mechanisme van de evolutie probeert hij met de computer zijn ontwerpen te selecteren, zoals dieren in de evolutie worden geselecteerd. De strandbeesten waarmee hij bekend is geworden, waren in eerste instantie bedoeld om het strand en duinlandschap te beïnvloeden. Gaandeweg is hij geïnteresseerd geraakt in de looptechniek waarmee ze zich zouden kunnen verplaatsen. Uiteindelijk is het gelukt om met behulp van luchtdruk in PET-flessen (“opgeslagen wind”) en een loopmechaniek een zelfstandig lopend strandbeest van pvc-buizen te maken.

Het eerste dier dat hij zo construeerde is de animaris vulgaris, het gewone (vulgaris) dier (animal) van de zee (maris). Dit van pvc-buizen en plakband gemaakte strandbeest kon nog niet lopen. Latere generaties strandbeesten liepen wel degelijk. Ze bewogen op de wind, konden zand verplaatsen, ontwikkelden ingenieuze loopbewegingen en konden uiteindelijk op luchtdruk zelfstandig lopen.

Omdat wielen op zand geen goede grip hebben, werkt een gewone loopbeweging beter. Maar deze beweging levert een schommelend strandbeest op. Met behulp van een simulatie van evolutie kon de computer een loopmechaniek ontwerpen waarbij de loper niet schommelt en toch soepel over zand kan lopen.

Uiteindelijk wil hij het dier “Is” in kuddes over het strand laten lopen, waar zij hun eigen leven kunnen leiden.

Van 1986 tot en met 2008 had Jansen een column in de Volkskrant.[1] In 2002 was hij de eerste winnaar van een oeuvreprijs bij de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek.

Theo Jansen treedt regelmatig op als spreker in en buiten Nederland.

Tijdens het traditionele kerstdiner in Dezember 2013 was Theo Jansen te gast bij De Kring en vertelde op geanimeerde wijze over het creëren van nieuw leven.