Kunst & Cultuur - Luna Zegers

Luna Zegers is FLAMENCO ZANGERES WWW.LUNAZEGERS.COM/

Luna Zegers, Flamenco zangers, groeide op in een muzikale familie. Ze luisterde naar allerlei soorten muziek, maar vooral de jazz waar haar vader naar luistert trekt haar aandacht. In 2010 rondt ze haar studie jazz-zang aan het Conservatorium van Amsterdam af met het eindcijfer “cum laude”. Ze reist meerdere malen naar de Verenigde Staten waar ze zanglessen neemt bij Theo Bleckmann en compositielessen bij Bill Markovitz (Manhattan School of Music, New York). Daarna brengt haar nieuwsgierigheid haar in India, waar ze zuid-Indiase zang studeert in Bangalore. Dit brengt haar vervolgens op het pad van de flamenco-zang, vanwege de wortels die deze Spaanse muziekstijl onder andere heeft in de eeuwenoude traditie van Indiase muziek.

In Sevilla laat ze zich onder te dompelen in de flamenco en wordt daar diep geraakt door de rauwe expressie van flamenco-zang, waarin ze zowel diep verdriet als intense levensvreugde hoort doorklinken. Een paar jaar later verhuist ze naar Barcelona, waar ze als eerste buitenlander ooit wordt aangenomen voor de opleiding flamenco-zang aan de “Escuela Superior de Música de Cataluña” (ESMUC) bij flamenco-zanger José Miguel Vizcaya “Chiqui de la Linea”. Luna woont, studeert en werkt momenteel zowel in Nederland als in Spanje. Met haar band “Radio Luna” waarmee ze een brug slaat tussen jazz en flamenco treedt Luna veelvuldig op, onder andere op de Amsterdamse Uitmarkt (in het Concertgebouw), in poptempel Paradiso, het Vondelparktheater, en in theaters door heel Nederland.

Luna trad meerdere malen op in Barcelona in de concertreeks “Poco ruido y mucho duende” met flamenco-zangeres Mayte Martín en eveneens in de concertreeks georganiseerd door Mayte Martin onder de naam “Savia Nueva”. Ook zingt ze in de flamenco-concertreeks “Grandes Conjuntos” in concertzaal L’Auditori in Barcelona met flamenco-gitarist Juan Gómez “Chicuelo” en met gitarist Juan Carlos Gómez Pastor. Daarnaast is Luna de zangeres van het flamenco-trio (zang, gitaar, dans) “Ayetá” en componeert ze muziek en teksten voor haar eigen jazzgroep. Luna’s stem is een weerspiegeling van alle plaatsen die haar op haar reis hebben betoverd, en waardoor ze zich onophoudelijk laat inspireren om te zingen en zich uit te drukken zonder grenzen.