Jeroen Oskam

Zou je jezelf en je onderneming even willen voorstellen?

Ik ben Jeroen Oskam en heb in 1996 EuroEconomics opgericht toen ik als broekie naar Barcelona kwam voor mijn Spaanse vriendinnetje Laura (nu mijn vrouw en twee kinderen: Dani, 18 jaar, en Aina, 16 jaar). Dit met als doel om Nederlandse bedrijven die een dochterbedrijf in Spanje wilden beginnen te begeleiden. Dat sloot enigszins aan op mijn studie bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam met o.a. de vrijwillige vakken Ondernemingsrecht en Belastingrecht. Ik begon vanuit het stereotype kleine slaapkamertje in ons kleine appartementje (mét terras!). Vooral via de Nederlandse Kamers van Koophandel en het Nederlandse Consulaat in Barcelona kwam er relatief snel veel werk binnen. We hebben nog steeds dezelfde missie, zij het dat we thans 6 EuroEconomics kantoren hebben (in volgorde van oprichting: Barcelona, Madrid, Marbella, Girona, Alicante en Mallorca) alsook twee deelnemingen en we inmiddels in totaal met bijna 100 collega’s zijn. Hoewel we gelukkig mensen zijn en er ook wel eens wat verkeerd gaat – waar ik nog steeds hoofdpijn van krijg – hebben we in onze sector de hoogste klanttevredenheid score van Spanje (Net Promotor Score) en ook de hoogste Great Place To Work Score. Met name dat laatste vind ik erg belangrijk, ik wil graag dat we ondanks alle drukte ook nog een beetje lachen en genieten met elkaar :-).

Sinds wanneer ben je lid van de Kring en wat heeft de Kring jou gebracht?

Ik ben in 1996 of 1997 al lid geworden van de Kring met als nevendoel om andere Nederlandse ondernemers te leren kennen (en met als hoofddoel om daar een biertje mee te drinken 🙂 ). In die tijd waren er nog de laatste stuiptrekkingen van een ballotagecommissie en moest je nog je CV sturen “ter beoordeling” (hoe verzin je het). Dat is allemaal veranderd en ik vind het nu vooral een gezellige en inspirerende groep. Ik heb door de jaren heen altijd veel respect voor het bestuur gehad. Er gaat enorm veel werk in zitten en ik vind het knap hoe er jaar in jaar uit zo vaak goede programma’s en interessante sprekers worden geregeld. Toen de Kring zonder hoofdsponsor leek te komen zitten (na aan de Rabobank jarenlang een geweldige sponsor te hebben gehad, hulde) vond ik dat jammer en heb ik me daarom gemeld – samen met Ed de Wolf – om het hoofsponsorschap voort te zetten zodat de Kring vol door kon gaan. We hebben dat dit jaar weer verlengd. Ik hoop dat de Kring nog veel mooie en goede energie aan het Nederlandse bedrijfsleven in Barcelona en omgeving mag geven. Mijn dank is groot!

Heb je nog een boodschap voor de overige Kring leden?

Ik denk niet dat er iets als een algemene boodschap is, ieder Kringlid en iedere ondernemer heeft zo zijn eigen manier. Ik blijf van mening dat ook in Spanje het opbouwen van een bedrijf is zoals Herman van Veen (wie kent hem nog?) al zong ‘rennen, vallen, opstaan en weer doorgaan’ en de juiste combinatie van er keihard voor gaan en zoals Johan Cruijff voor de Champions League finale in Wembley zei “a disfrutar!”. Ik heb wel een keer een presentatie gehouden die heette “Een Bedrijf starten in Spanje, 5 Cruciale Succesfactoren” maar om dat een boodschap te noemen is wat overdreven. Als je die wilt lezen klik op de link. Hoe dan ook, ik wens iedereen graag veel succes met het werk/ondernemen, en vooral veel plezier!

Jeroen | EuroEconomics

EuroEconomics