Gert-jan Geerse

Hallo! Mijn naam is Gert-jan en ben in 1991 naar Barcelona gekomen om een tweede Master (MIM) af te ronden bij ESADE naast mijn MBA van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ook vond ik het leuk meteen even Spaans te leren want dat was een taal die ik toen nog niet sprak. Goed voorbereid ging ik naar het eerste college, maar daar werd natuurlijk hardnekkig Catalaans gesproken en was ik de weg al snel kwijt.

Toen, alweer 30 jaar geleden, was ik nog een van de weinige buitenlanders in Barcelona en de stad was viezer, gevaarlijker maar ergens ook veel spannender! Toen ik een baan bij Volkswagen kreeg aangeboden om het recent gekochte merk SEAT internationaal op poten te zetten, en zo in Barcelona te kunnen blijven, twijfelde ik niet en heb na mijn afstuderen dus exact nul dagen in Nederland gewerkt.

Dat is al een tijdje geleden, en ik heb sindsdien in totaal 25 jaar voor grote multinationals gewerkt, voornamelijk in internationaal business development, distributie strategie en multi-channel retail management. Dat waren spannende tijden met veel reizen naar exotische landen maar met minder tijd voor contacten in Barcelona. Dan word je zo langzaamaan wat ouder en heb je eigenlijk ook al die vliegtuigen, taxi’s en hotelkamers wel gezien.

Daarnaast wordt er in de multinationals vaak meer aan politiek gedaan dan te proberen samen iets voor elkaar te krijgen, en zodra je daar achter komt is het dan ook tijd om voor jezelf beslissen of je daaraan mee wil doen tot pensioentijd of misschien toch maar liever niet. Daar er weinig multinationals in Barcelona zitten (en helaas telkens minder), is Plan B vaak een eigen bedrijf op te zetten. Toen de kans kwam 5 jaar geleden ben ik dan ook ondernemer geworden.

Sinds die tijd zijn we als bedrijf lid van de Kring en hebben we een groot netwerk van internationale contacten en samenwerkingen in Barcelona opgezet. Voor mij was het een zeer aangename herontdekking van de stad en zijn inwoners en ik wandel nu naar kantoor met minimaal 4 of 5 verplichte “buenos días” groeten onderweg en een koffietje op mijn favoriete terras. Een verademing en een lifestyle die beter bij dit moment in mijn leven past.

Als bedrijf, en logisch voortvloeiend uit mijn opleiding, ervaring en talenkennis, begeleiden we buitenlandse bedrijven, ondernemers en investeerders in Spanje. Dat is erg leuk en divers, daar je een kijkje in de keuken krijgt van heel veel verschillende ideeën en businessmodellen. De internationale community in Barcelona is ook groot geworden, en is heel divers, innoverend en actief, bijna een parallelle samenleving naast de meer traditionele Catalaanse. Voornamelijk hier vinden we veel contacten, klanten en samenwerkingen.

Wij delen onze ervaringen graag met andere Kring leden als ondersteuning bij de implementatie in Spanje en werken graag samen met partners binnen de Kring. Ja, wij hebben ook een Canon staan! Ook raden we Nederlandse ondernemers altijd aan lid te worden bij de Kring. Nederlanders werken goed samen, zijn betrouwbaar en ondersteunen elkaar en dat is in Spanje vaak anders. Ons kent ons krijgt positief inhoud hier, en mijn boodschap aan de mede Kring leden is: Bedankt en tot snel! En aan toekomstige Kring leden: Zeker doen!

BCN Business Service