Kunst & Cultuur - Piet Hein Eek

Piet Hein Eek is één van Nederland’s meest hotte ontwerpers. Zijn creaties zijn terug te vinden in verschillende permanente designcollecties en zijn tentoongesteld in onder andere het Museum of Modern Art in New York (MOMA), de Salone del Mobile in Milaan en het Cibone in Tokio.

Piet Hein Eek (Purmerend, 1967) is een Nederlands ontwerper (industriële vormgeving). Hij studeerde in 1992 af aan de Design Academy in Eindhoven met een kast van sloophout. In een tijd van “overdadigheid” koos hij voor simpel materiaal en een sobere vormgeving. Eek ontwerpt (en fabriceert) meubilair, verlichting en accessoires en houdt zich daarnaast bezig met de inrichting van gebouwen. In het Stedelijk Museum Amsterdam en het Groninger Museum werden tentoonstellingen aan zijn werk gewijd.

Voor de vijftigste verjaardag Fair Trade Original ontwierp hij een serie manden van resthout, en keramische vazen. Sinds 2011 heeft Wehkamp een door Piet Hein Eek ontworpen basiscollectie meubelen in het assortiment. De eerste vijf meubelstukken werden gepresenteerd in het atelier van Eek op 22 oktober 2011, de eerste dag van de Dutch Design Week. In 2012 zijn er nog vijf stukken toegevoegd aan deze collectie. De meubels zijn volledig demontabel waardoor ze kunnen worden bezorgd in een platte doos, met een handleiding om ze in elkaar te zetten. Eek werkt in Eindhoven, onder meer opende hij daar in 2010 een nieuwe werkplaats, showroom, restaurant en galerie in een voormalige Philipsfabriek.

Op 19 juni 2014 kwam Piet Hein Eek speciaal voor De Kring naar Barcelona om zijn ervaringen uit de dynamische sector “top (meubel) design” met ons te delen.