Carel Lammers

Zou je jezelf en je onderneming even willen voorstellen?

Ik woon sinds 1991 in Spanje en ben daarmee wat jaren betreft meer Spanjaard, maar in hoofd en hart gewoon nog een Nederlander. Wel heb ik altijd een internationale verantwoordelijkheid gehad en daarmee veel gereisd, maar altijd weer graag naar de thuisbasis Barcelona teruggevlogen. Ook het feit dat ik getrouwd ben met een Spaanse (niet als enige binnen de Kring), en het leven samen met onze drie dochters maken het aantrekkelijk hier te blijven.

Na mijn bedrijfskunde studie aan de TU Twente heb ik consulting projecten in verschillende landen gedaan. Dit heb ik altijd als iets tijdelijks en meer ter oriëntering en avontuur gezien dan als definitieve bestemming. Ik vond dat je zelf tot aan je knieën in de modder moet hebben gestaan in het bedrijfsleven om een degelijke basis op te bouwen. Dat heb ik dan ook gevonden in de Volkswagen groep voor SEAT – die net met de grootste overlevingsstrijd geconfronteerd werd. Een hele goede leerschool. Na 11 jaar in verschilende management posities aldaar was de keuze hoofdkantoor Duitsland of vanuit Spanje andere avonturen te beleven. Uiteindelijk heb ik voor dat laatste gekozen en bedrijven geleid in de consumenten elektroniek, logistieke installaties en nu bevestigingselementen (ARaymond).

ARaymond is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en verkoop van bevestigingselementen. We proberen via onze activiteit bij te dragen aan de bescherming van de planeet en de mensen. Dit mag utopisch klinken, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen op zijn niveau hier actief kan/moet zijn om een voorspoedige toekomst voor onze volgende generatie te garanderen. We zijn actief in segmenten die hier zowel een invloed hebben als tegelijkertijd een transformatie ondergaan. Voor ons zijn dat mobiliteit (vooral automobiel), energie, landbouw en gezondheid.

Tijdens het ontwikkelingsproces gaan we de uitdagingen wat betreft schaarste en vervuiling aan via bijvoorbeeld eco materialen, reducering van montagetijd met betere ergonomie en integratie van sensoren- en mechatroniek.

We bieden alle mogelijke clips, vloeistofverbindingen en -leidingen met plastic-, metal-, lijm-, magneet- en mechatroniek technologie aan.

Sinds wanneer ben je lid van de Kring en wat heeft de Kring jou gebracht?

Ik ben sinds de vorige eeuw lid (1996). Toendertijd waren er nog veel expats, maar dat is nu geheel anders met een meerderheid van jonge dynamische ondernemers. Daarmee is het dan ook een stuk losser en gezelliger geworden. Dit is ook de belangrijkse reden voor mij dat ik lid ben. Bovendien, dankzij een enorme inzet van het vrijwillige bestuur, worden er interesante lezingen georganiseerd op steeds weer verassende nieuwe locaties. Ik ben vroeger ook bestuurslid geweest en ik weet wat voor een enorme energie dit kost – dus daarmee ter meer een hartelijke dank aan hen.

Heb je nog een boodschap voor de overige Kring leden?

Ik ben trots op de vele ondernemingsinitiativen die de Kringleden ontwikkelen vanuit Barcelona. Het dient als een goed voorbeeld en inspiratie – zowel voor de Kringleden zelf als voor de lokale bevolking. Bovendien is er een enorme accumulatie van nuttige bedrijfservaring die tijdens de gezellige bijeenkomsten en daarbuiten kan worden uitgewisseld en gebruikt.

ARaymond