Tour door La Sagrera

Thursday, 16 May

Nabeschouwing

Tour door La Sagrera

Een stuk stad van 4km lang en 100m tot 350m breed aan de noordrand van Barcelona, het treintraject dat de stad met Girona en Frankrijk verbindt, moet de komende jaren omgevormd worden in een immens park, met daarin geïntegreerd het nieuwe HSL-station La Sagrera. Deze stedelijke ontwikkeling zal zijn invloed hebben op de hele omgeving en aldus het aanzicht van vele wijken veranderen.

 

Afgelopen 16 mei 2019 konden de leden van de Kring in detail kennisnemen van dit stedenbouwkundig project aan de hand van architect-coördinator Lluís Domènech Amadó, vervolgens zelf door de wijken Sant Andreu en Sagrera en over de bouwplaats van het station te lopen en uiteindelijk napraten in long-stay hotel Yays, dat aantoont dat toerisme ook in Sagrera een plek kan vinden.

 

Het treintraject is vanouds een open wond in het stedelijk weefsel geweest. De aangrenzende gebieden, waar zich hoofdzakelijk industrie had geïnstalleerd, waren gedoemd tot marginaliteit en de paar bruggen die over deze zone heen gingen waren verre van voldoende om vloeiende relaties te creëren tussen de wijken aan weerszijden. Toen op nationaal niveau eenmaal het besluit was gevallen om het traject te overdekken en daarbovenop een park aan te leggen dat vanaf de c. Felip II doorloopt tot aan Nus de la Trinitat, was duidelijk dat dit een operatie zou zijn die die situatie radicaal zou veranderen. Van de geologische staat van het terrein, tot de financiering van de verschillende etappes van het project (2010/2015: crisis) en van de infrastructurele betekenis tot het bijbehorende politieke gehannes… alle facetten van een zeer complex lange-termijn-project kwamen in de presentatie van Domènech aan de orde. En toen we op de uitzichtbrug in het midden van de bouwplaats stonden, terwijl de treinen, die hier al die jaren gewoon door zijn blijven rijden, onder ons doorschoten, beseften wij ook dat dit geen gewoon project was. Zou het nog lang duren voordat het af was? We noemden het al de Sagrera Familia.

 

En dan is er natuurlijk niets zo verhelderend als zelf al lopend zien hoe het gebied is en daarom hebben we die middag ook maar lekker rondgewandeld, om ook zo de buurt te leren kennen. En dat die buurt, net als zovelen in BCN, zeer leuk en interessant is, bevestigde later ook Peter Heule van Yays ons. Tijdens de cocktail op het buitenterras legde hij uit dat zijn hotelketen zich op zo’n manier op zijn locatie probeert te nestelen, dat de bezoekers deelnemen aan het leven in de buurt en op straat. Geen shops of restaurant in Yays: je drankje kan je veel beter in de bar op de hoek nemen.

 

Het was een onderdompeling in een stuk Barcelona dat voor velen van ons een blinde vlek op de mental map van de stad was.

Programma

Lluís Domènech, directeur architectuur van Barcelona Estación Sagrera Alta Velocidad, zal de leden van de Kring uitleggen en demonstreren wat er allemaal gaande is in Sagrera, een gebied dat voor velen van ons een blinde vlek is op de mental-map van de stad. Neem goed schoeisel mee want dit wordt een actief event. We sluiten af met een welverdiende open-lucht borrel met een uitgebreid pica pica  menu op het terras van Yays Sagrera, boutique appartments. Hier zal Peter Heule, Managing Director van Nederlandse bedrijven Yays, Short Stay Group en Yays Sagrera presenteren en uitleggen waarom juist is gekozen voor La Sagrera.

Het programma is als volgt:

18.30 : Aanvang presentatie van Lluís Domènech in Centre Civic Can Portabella, Carrer de Virgili, 18

19:00 : Wandeling door de buurt naar de bouwplaats van het station

19:45 : Wandeling richting Yays Sagrera, Carrer de Puerto Príncipe, 26-40 (20min)

20:15 : Aankomst Yays Sagrera, ontvangst van Peter Heule, Managing Director en start borrel & pica pica.

 

Extra treinrit als proloog van de tour

Om 17:30 ontmoeten elkaar op Paseo de Gracia met Arago, op de hoek voor de Burbery winkel, aldaar zullen we vanaf het RENFE station Paseo de Gracia de trein nemen naar Sant Andreu Comtal om daar naar Can Portabella te lopen.

Om een beter beeld van de grootsheid van dit project in kaart te brengen, heeft bestuurslid Sander Laudy een bijzondere start van de tour bedacht.

Door met de trein van Paseo de Gracia naar Sant Andreu Comtal te rijden, wordt de schaal van de operatie zo visueel tastbaarder. Uiteraard zal deze treinreis met plattegrond toegelicht worden door Sander Laudy.