Superilla Barcelona: 22@

Monday, 03 July

Nabeschouwing

Barcelona is als stad constant in transformatie en de laatste jaren al helemaal. Volgens sommige mensen wat te veel, volgens sommigen in de verkeerde richting en weer anderen zijn helemaal verrukt van de nieuwe superilla’s, van de groene assen en van de toenemende ruimte voor de fiets en de voetganger ten koste van de auto. En het gaat niet alleen om verkeer en bereikbaarheid  maar ook om functies en Smart-City-Technologies. Rondom deze thema’s draaide het De Kring event van juli met Marzia Flores d’Arcais van Barcelona Activa en met ons eigen lid Leon Bouma van Canon Business Center BCN 22@. We wandelden van het kantoor van Barcelona Activa bij het Plaça de les Glòries naar c. Espronceda, waar Leon ons opwachtte. Een echte onderdompeling in urban transition & technologie.

In het auditorium van Barcelona Activa hangt een reusachtige foto van Barcelona, die voor Marzia diende om ons aan te wijzen hoe de stad historisch gegroeid is en hoe erg die nu tegen de grenzen is aangelopen. Daarom moet er binnen de grenzen gerenoveerd worden in plaats van uitgebreid. En dat zijn dan de gebouwen… maar de stad bestaat daarnaast ook uit straten en openbare ruimte. En die is hier minstens zo belangrijk. Quality of life wordt hier meer bepaald door de terrassen en de pleinen dan door de maat van de appartementen. En dan is daar klimaatverandering en de luchtverontreiniging, waarvan het steeds duidelijker wordt welke gezondheidsproblemen daaruit voortkomen. Daarom voert de stad reeds sinds jaren een doelbewust beleid waarbij privéverkeer wordt ontmoedigd ten gunste van het openbaar vervoer, de fiets en de wandeling. En dat beleid zal met de wisseling van burgemeester waarschijnlijk niet veranderen, zo werd ons duidelijk.

Toen gingen we dus wandelen en zagen we hoe een voormalige textielfabriek de nieuwe campus van de Universitat Pompeu Fabra was geworden en hoe de eens zo autovriendelijke straten van BCN steeds groener worden. Tot we bij Canon Business Centre Barcelona aankwamen. Daar zagen we hoe een bedrijf dat zich voorheen vooral richtte op printers en kopieerapparaten, sinds een paar jaar de bakens heeft verzet naar digitaal beeld. En dat heeft ook gevolgen voor de stad want een woning wordt ineens ook een klein kantoor en een file wordt korter dankzij de wifi. Leon legde ons uit hoe Canon op deze ontwikkelingen inspringt en hoe ze ze vormgeeft.

Van de hardware van de stedenbouw tot de softside van het scherm: de stad en onze samenleving is in transitie, en dat konden de Kringleden deze keer niet alleen horen maar ook echt beleven.

Programma

Tour met Barcelona Activa door 22@ met uitleg over Superilla Barcelona.

We eindigen de tour met een borrel bij onze eventsponsor Canon Business Center Barcelona 22@ van Leon Bouma.

Programma:

  • 16.45 – 17.00     Inloop en welkom
  • 17.00 – 17.45      Presentatie Superilla Barcelona
  • 18.00 – 19.00    Tour 22@
  • 19.00 – 21.00    Drankje en hapje Canon Business Center Barcelona 22@

Startlocatie:

Barcelona Activa

Carrer de la Llacuna, 162, Barcelona