Renovatie Camp Nou

Thursday, 03 October

Nabeschouwing

Renovatie van Camp Nou met Steven Wilbrenninck

Camp Nou gaat op de schop! En dat is een gigantische operatie, zeker als je beseft dat terwijl de transformatie van het stadion plaatsvind, er gewoon bijna iedere week een wedstrijd gespeeld moet worden. Projectmanager van de renovatie is de Nederlander Steven Wilbrenninck en afgelopen 3 oktober leidde deze ingenieur ons door Camp Nou rond om daarna bij sport-club David Lloyd in een zeer grondige presentatie het hele proces door te lichten. Het Rabobank event van 2019 stond volledig, thema en locaties, in het teken van sport.

Steven had jarenlang voor de BAM gewerkt aan stadions in Nederland, Duitsland en in de Emiraten, toen hij werd gevraagd om zijn mening te geven over de ontwerpen die in 2016 door een viertal architecten werden ingeleverd bij FC Barcelona. De club had toen reeds besloten dat het bestaande stadion ge-update moest worden, in de eerste plaats om meer inkomsten uit business-loges te genereren. Wat dat betreft had Barça de slag met Real, maar ook met Man U, PSG en andere clubs in Europa behoorlijk verloren. Tevens had men helder dat nieuwbouw geen optie was (goed zo: recyclen in plaats van vervangen!) want de locatie in het hart van de stad, met zijn bereikbaarheid via 6 metrostations, was onbetaalbaar.

Dus werd er een architectuur-prijsvraag georganiseerd. Uiteindelijk werd het voorstel van het Japanse bureau Nikken Sekkei tot winnaar gekozen, een ontwerp dat eigenlijk best down-to-earth was en dat zo verstandig was om te zeggen dat de nieuwe gevel van het stadion vooral geen dichte wand moest worden. Het buitenklimaat in BCN is dusdanig, zo zeiden de architecten, dat je prima de bestaande gallerijen open kon houden en ja kan daar zelfs terrassen aan maken die zeer aantrekkelijk verblijfsruimten kunnen worden. De aanwezige Kring-leden zagen het al helemaal voor zich… maar wel over een paar jaar want het gaat nog even duren. Daar was Steven Hollands oprecht over: een jaartje of zes… nou ja… voordat de Sagrada Familia af is in ieder geval…

Tot besluit van de avond werden onze leden nog voorgesteld aan de nieuwe ambassadeur, dhr. Jan Versteeg, net aangeland in Madrid maar ook meteen aanwezig in Barcelona. We heten hem van harte welkom in Spanje en hopen hem nog vaak in ons midden te mogen verwelkomen.

Programma

Samen met onze hoofdsponsor Rabobank, zal dit event in het teken staan van sport, en dan wel de sportfaciliteiten. Het voetbalstadion van FC Barcelona, Camp Nou, is namelijk onderhevig aan een groot onderhoud en een mooie uitbreiding.

Dit project wordt geleid door een Nederlandse projectmanager, Steven Wilbrenninck (voorheen BAM International). Hij is gespecialieerd in stadion bouw en zal ons donderdag 3 oktober uitgebreid vertellen hoe hij bij dit project betrokken is geraakt en hoe de uitvoering van zo’n complexe renovatie wordt gerealiseerd.

Speciaal voor onze gouden en platina leden zal Steven Wilbrennick om 18:00 uur bij het Camp Nou Museum tijd maken om de maquete van het toekomstige stadium te bezichtigen en een rondleiding te geven door het Camp Nou Museum. Zilveren leden zijn natuurlijk ook van harte welkom, maar aan hun wordt een eigen bijdrage van 26 euro gevraagd.

Na de tour zullen we naar David Lloyd Club Turó wandelen waar om 19:30 het officiële Kring event zal plaatsvinden.

Programma:

17:45                aanvang ingang Museum Camp Nou

18:00 – 19:00   rondleiding Camp Nou door Steven Wilbrenninck

19:00 – 19:30   +/- 20 min. wandelen naar David Lloyd Club Turó, ideaal netwerk moment

19:30 – 20:30   aankomst David Lloyd, welkomst drankje in Club

20:30 – 21:30    presentatie Steven Wilbrenninck met aansluitend Q&A

21:30 – 23:00    zittend diner

Tijdens dit evenement zal er ook een delegatie aanwezig zijn van de Rabobank, van het Oranje Sports Fonds, de nieuwe ambassadeur Jan Versteeg en Bart Vrolijk, hoofd Economische Zaken ambassade Madrid.