November Boomplantdag Volterra

Saturday, 13 November

Nabeschouwing

Over ons november Kring event schrijven is schrijven over het laatste ondernemers avontuur van onze oud-voorzitter Sven Kallen. En als we het over zijn “laatste” avontuur hebben, dan is dat ook omdat we oprecht hopen dat het prachtige Volterra project hem tot in lengte van dagen bezig zal houden. Volterra heeft als doel om in 5 jaar 500 miljoen bomen in Europa te planten (1 voor iedere Europeaan) en daarmee wordt Europa niet alleen groen op aarde maar grootschalige herbebossing maakt deel uit van de integrale decarbonisatie politiek van de EU en heeft aldus een heilzaam effect op de lucht. Want koolstof in hout op aarde betekent minder CO2 in de atmosfeer.

Nou is een boom veel meer dan “carbon-storage” en de strategie van Volterra behelst ook het bevorderen van biodiversiteit, door daar waar ze planten een gezonde mix van bomen en struiken toe te passen. Tegelijkertijd worden plekken uitgekozen, waar de beplanting grond zekert tegen erosie en de plant-acties worden vaak omgezet in sociale activiteiten, waarbij de lokale bevolking bewust wordt gemaakt op hoeveel manieren bomen en planten bijdragen aan een duurzamere omgeving.

En dat is waar De Kring in het verhaal opduikt… want afgelopen 13 november zijn onze leden met familie en kids naar Viladecans getogen om daar onder leiding van Sven en zijn Volterra team op de oevers van de riera eiken, oleanders, populieren enzovoort te planten. Handen uit de mouwen op een prachtige zaterdagochtend, met duidelijke instructies (“…om en om boom-struik-boom-struik!”) en zoals altijd vrolijk en met enthousiasme.

En dan komt na drie uur bezig zijn de reflectie: we doen het voor onze kinderen. De oever zag er na afloop natuurlijk leuker uit dan aan het begin maar het echte effect zien we pas over vijf, tien, vijftien jaar… kwestie van geduld, lange termijn visie en niet alles meteen willen. Dat kan in de strijd tegen global warming ook niet, we moeten dingen doen, terwijl we er zelf misschien niet eens de vruchten van kunnen plukken. En toch gaan we het doen. Dank voor deze mooie dag Volterra!!

Boomplantdag Volterra

Tijdstip: 10:00 – 13.30

In samenwerking deze topper, die als ambitieuze missie heeft 500 miljoen bomen te planten voor 2025: Kring lid en winnaar van de Nederlandse Ondernemersprijs 2020 Sven Kallen. Wij zullen in november wederom een boomplantdag organiseren in samenwerking met Sven en zijn bedrijf Volterra.

We starten in het centrum van Viladecans, waar de kanalisering van het water (Riera de Sant Climent) wordt versterkt met bomen en struiken.

We gaan dit keer ook met protectors aan de slag om de jonge boompjes en struiken extra kans op overleven te geven. Tevens kan iedereen zijn/haar bomen vastleggen in de Life Terra app.

De Kring verzorgt wat snacks / een kleine lunch op locatie.