Mercè Conesa - CEO Barcelona Global

Thursday, 18 May

Nabeschouwing

door Sander Laudy

Het was natuurlijk een interessant moment voor de Kring om een oud-burgemeester uit te nodigen, zo’n twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen, die in ieder geval in Barcelona alle kanten op konden gaan. Op donderdag 18 mei hadden we in het prachtige El Palauet Mercè Conesa als spreker. Mercè is burgemeester geweest van Sant Cugat, presidente van de Diputació de Barcelona en van het havenbedrijf van Barcelona en sinds kort combineert ze haar lokale bestuurservaring met haar kosmopolitische visie als directrice van Barcelona Global.

Als voormalig politica kon ze zonder al te veel voorzichtigheid haar visie op de lokale politiek met ons delen. En als chef van een lobby die enerzijds lokale bedrijven met internationale business linkt en tegelijkertijd een brug slaat tussen de overheid en de private sector, kon ze ons bijpraten over hoe de gemeente en de business-community in Barcelona elkaar de hand zouden moeten reiken. Die traditie bestond in deze stad, is de afgelopen jaren verslonsd, maar Mercè ziet in de toekomst weer volop kansen.

Onze gast betoogde zich in alle opzichten een optimistische, spontane en open persoon, iemand die transparant de leden tegemoet trad. Jong van geest maar ook door de wol geverfd. Laten we niet vergeten dat ze tijdens het onafhankelijkheidsreferendum burgemeester was van een van de belangrijkere steden van Catalunya. Nu zei ze onomwonden dat samenwerken met Madrid de norm moest zijn, omdat daar voor Barcelona heel belangrijke beslissingen worden genomen. En ook over hulp van de overheid aan kleine ondernemers en over thema’s als duurzaamheid en de luchthaven El Prat sprak ze zonder schroom. De leden vroegen en zij gaf antwoord; meer of minder direct maar in ieder geval openlijk.

Mercè was een verademing en de manier waarop ze achteraf tijdens de vegan-lunch één op één met onze leden in gesprek ging zou haar eigen vereniging, Barcelona Global, best nog weleens een nieuw Nederlands lid kunnen opleveren. Het was een voorrecht bij De Kring naar haar te hebben kunnen luisteren. Moltes gràcies, Mercè!

Programma

Voor ons volgende event ontvangen we Mercè Conesa, CEO van Barcelona Global.

Mercè was van 2010 tot 2018 burgemeester van Sant Cugat, daarna presidenta de la Diputació de Barcelona, toen directrice van de Autoridad Portuaria Barcelona en sinds kort CEO van Barcelona Global.

Ze combineert daartoe een globale visie met lokale bestuurservaring en is wat je noemt een door de wol geverfde bestuurder.

Wat zijn haar ambities voor de komende jaren met Barcelona Global, als link tussen het Barcelonese bedrijfsleven, internationale business community en de lokale instanties?

En wat gaat er gebeuren met de gemeenteraadsverkiezingen, die 10 dagen na ons event gaan plaatsvinden?

We zijn benieuwd wat Mercè de kring leden te vertellen heeft.

Locatie: El Palauet – Passeig de Gràcia 113, Barcelona.

Programma:

13.00 – 15.15h: Presentatie met ruimte tot vragen, daarna lunch.