Jose Coronado over TRAM Barcelona Open

Thursday, 19 May

Nabeschouwing

Op deze zonnige donderdagavond was de Kring te gast bij de 5e editie van het TRAM Barcelona Open, een van de belangrijkste rolstoeltennis-toernooien onder de vlag van de ITF.  De volledige wereldtop was namelijk aanwezig op dit prestigieuze graveltoernooi bij de Real Club de Polo, opgezet door de spreker van de avond José Coronado.

´Mou el Limit´ is de slogan van het Barcelona Open, en we konden direct zien waarom: de sportieve prestaties van de topsporters die we aan het werk hebben mogen zien waren ongelofelijk en onbegrensd. De snelheid van bewegen, de krachtige slagen en het tactische inzicht zal iedere kijker hebben verbaasd. En dan hebben we het nog niet eens over het mentale aspect waarover José Coronado later sprak.

Zijn verhaal ging over doorzettingsvermogen, topsport en zijn band met Nederland. Het was namelijk Johan Cruijff zelf die hem op weg hielp in zijn sportcarrière. Kort nadat José zijn, zoals hij het omschreef, ´´2e leven´´ begon, raakte hij geïnspireerd door het rolstoeltennis. Na een persoonlijke ontmoeting met Cruijff op een Padel-toernooi in 2010 kreeg José één jaar zichzelf te bewijzen als topsporter en ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation. Het leidde tot een succesvolle tenniscarrière, een studie en uiteindelijk het opzetten van het TRAM Barcelona Open.  Een bijzonder verhaal waar je door José´s innemende persoonlijkheid met een lach en vol bewondering naar luistert.

Centraal in het verhaal van José stond uiteraard het toernooi. Wat begon als een afstudeerproject voor zijn Master Sport Management aan het Johan Cruyff Institute (waar overigens Kring-lid Mariël Koerhuis General Manager is), is uitgemond in de enorme happening die het TRAM Barcelona Open vandaag de dag is. 5 dagen lang tennis van het hoogste niveau, met onder andere onze ´eigen´ toppers Niels Vink, Tom Egberink,Aniek van Koot, Maikel Scheffers en Ruben Spaargaren. De bewondering voor wat José de afgelopen jaren heeft neergezet weerklonk ook in het voorwoord van Sander Waare (Johan Cruyff Foundation) en het ´nawoord´ van Kring-lid Leon Bouma (als trouwe sponsor al jarenlang betrokken bij het toernooi).

In Barcelona kan inmiddels niemand er meer omheen; de marketing op bussen, kranten, sociale media en ook op TV zorgden voor volle tribunes tijdens het finaleweekend, en daarmee de aandacht die deze sport verdient. En hiermee is de missie van José Coronado om de stad kennis te laten maken met het rolstoeltennis meer dan geslaagd. Bovendien zullen de ambities en het aanstekelijke enthousiasme van José het toernooi ongetwijfeld nog veel verder doen groeien.

Programma

Aanvang 17:30 uur

Een aantal jaren geleden sprak Jose Coronado bij De Kring. Toendertijd was hij nog bezig met het opzetten van een internationaal rolstoeltoernooi. Inmiddels wordt dit toernooi (na onderbreking van de pandemie) voor de vierde keer gehouden. De wereldtop rolstoeltennis(t)ers zullen aanwezig zijn.

Donderdag 19 mei bezoeken we een wedstrijd van TRAM Open Barcelona. Jose Coronado is daarbij tevens de spreker van deze avond. Hij heeft een bijzonder verhaal. In 2007 heeft hij een motorongeluk gehad waardoor hij zijn ruggengraat beschadigde en een rolstoel tennisspeler werd. Een aantal jaar geleden heeft hij bedacht dit internationale tennis toernooi in Barcelona te hosten. Vanwege zijn blessure was hij in de gelegenheid om Johan Cruijff te ontmoeten, in contact te komen met de Johan Cruyff foundation en Johan Cruyff Institute en was hij daardoor in de gelegenheid een master in Sport Management te volgen. Voor zijn afstudeerproject presenteerde hij het plan voor dit tennis toernooi. In 2017 werd dit toernooi realiteit met behulp van de Johan Cruyff foundation, de sponsoring van TRAM en de samenwerking met Real Club de Polo. Het tennistoernooi, de presentatie en het diner zullen allen aldaar plaatsvinden.

Dit event en de spreker zijn op initiatief van lid en event sponsor Leon Bouma van Canon Business Center 22@ en met voorwoord van Sander Waare van de Johan Cruyff Foundation.

Programma:

  • 17.30 uur tenniswedstrijd TRAM Open Barcelona (er zullen hoogstwaarschijnlijk Nederlandse spelers zijn op dit tijdstip!)
  • 19.30 uur Inloop RC Polo
  • 20.00 uur Welkomstwoord presidenta en Sander Waare, Johan Cruyff Foundation
  • 20.15 uur Presentatie Jose Coronado, oprichter en directeur van TRAM Open Barcelona
  • 21.30 uur Diner

Locatie

Real Club de Polo. Av. Dr. Marañón, 19-31, 08028 Barcelona