Nederlandse succesverhalen in Barcelona: Moco Museum & Tony's Chocolonely

Thursday, 15 September

Copyright foto: Moco Museum

Nabeschouwing Kunst en chocola

In een indrukwekkend paleis in de calle Montcada, in het hart van El Born en net naast het Museu Picasso, is sinds ongeveer een jaar het MOCO Museum open. Op een zwoele avond in september konden de leden van de Kring daar samen komen, terug kijken op de zomer en vervolgens luisteren naar twee verhalen van Nederlandse bedrijven die zich met succes op de Spaanse markt begeven. De sprekers droegen met volle overtuiging de missie en de “feel” van hun bedrijven uit en die missie bleek erg diep te gaan.

In een zaal met gigantische hyperrealistische schilderijen van Guillermo Lorca luisterden we eerst naar het het verhaal van de general manager van het Museum, Iris Brouwer. Ze vertelde ons hoe het MOCO in Amsterdam was begonnen aan het Museumplein en vervolgens in Barcelona een tweede gebouw had betrokken, ook hier in het culturele hart van de stad. Het motto “In Art We Trust” wordt bij MOCO in de praktijk gebracht door kunst naar een groot publiek te brengen. Het elitaire wordt toegankelijk gemaakt en de concurrenten van MOCO Barcelona zijn niet Picasso en Miró, maar Gaudí en Barça.

Daarna sprak Peter Zandee, die als manager France-Soain, Portugal-Italy van Tony Chocolonely uitlegde hoe hij eerst in Amerika en nu vanuit Barcelona de sociaal verantwoordelijke chocola van Tony op de markt brengt. De cacaohandel op deze planeet is vergeven van kinderslavernij en Tony Chocolonely is begonnen om die praktijk achter zich te laten. Voor een welhaast belachelijke 25% extra bovenop de marktprijs van cacao is het namelijk al mogelijk om cacao te kopen die niet door uitgebuite kinderen is verkregen. Tony heeft bewustwording hoog in het vaandel staan en meer dan marketing van hun product vertellen we het verhaal achter de cacao. Nu kan je in Spanje de repen kopen in Eroski en Carrefour, waar ze tussen de Toblerone en de Milka liggen, maar ook bij de meer specialistische winkels zoals Natura en Buenas Migas, waar alleen Tony Chocolonely te koop is.

Daarna was er nog even tijd voor een exclusief Kring leden museum bezoek en was er paella met sangria. Tot slot danken we ook nog Leon Bouma, die ons wederom met een fantastisch Canon scherm op het laatste moment uit de brand hielp bij de presentatie van de sprekers. En toen we die nacht het paleis in de calle Montcada verlieten waren we nog lekker in el Born en niet iedereen ging meteen naar huis.

Programma

In september hebben twee sprekers van bedrijven die een groot succes zijn in Nederland, en sinds kort ook de Spaanse markt hebben betreed of aan het betreden zijn: Iris Brouwer van Moco Museum en Peter Zandee van Tony’s Chocolonely.

Hoe pakken zij hun business development naar Spanje aan en wat komen ze daarbij onderweg allemaal tegen? Dit en meer zullen zij vertellen tijdens het event op donderdag 15 september om 20.00 uur.

Locatie: Moco Museum, Carrer de Montcada 25 te Barcelona