Cybersecurity met Xander Koppelmans, hosted by DesktopToWork

Thursday, 20 April

Nabeschouwing

Hoofdsponsor DesktopToWork wilde graag een evenement organiseren met als thema hun expertiseveld. En zo geschiedde, op 20 april sprak ‘de gehackte ondernemer’ Xander Koppelmans over Cybersecurity voor De Kring.

Xander begint zijn presentaties met wat grappige filmpjes, (choquerende) cijfers over cybercriminaliteit en laat een aantal lokale voorbeelden zien, waaronder het hacken van FC Barcelona’s twitter account, aanvallen op Barcelonese ziekenhuis systemen en de ironische kop ‘Half Spanje dreigt zonder bier te komen zitten vanwege cyberaanval bij Damm’.

Maar gehackt worden – dat overkomt mij toch niet als kleinschalig ondernemer? Dat dacht Xander ook na al 25 jaar succesvol ondernemerschap en de beveiliging in zijn bedrijf ogenschijnlijk goed op orde te hebben. Toch gebeurde dit.

De rest van de presentatie is een boeiend, meeslepend en verdrietig verhaal over de consequenties van de hack en het uiteindelijk indienen van zijn faillissement. Dit alles heeft niet alleen een weerslag op zijn carrière, maar ook een enorm hevige impact op zijn privéleven. Het komt keihard binnen bij alle aanwezigen.

Maar, de insteek van zijn verhaal is ook: van fouten kun je leren. Xander legt uit op welke beveiligingsaspecten het fout kan gaan en geeft advies over hoe je je beveiliging wél zou moeten inregelen.

De presentatie eindigt ook hoopvol; Xander heeft zichzelf inmiddels weer herpakt als ondernemer maar bovenal ook als mens en heeft inmiddels dus ook zijn roeping gevonden in het spreken over cybersecurity. Wij zijn zeer dankbaar dat hij zijn verhaal met ons heeft gedeeld, hetgeen voor hem niet altijd makkelijk is.

DesktopToWork sloot het presentatie gedeelte af met hun visie op informatiebeveiliging waarna we een toepasselijke goodiebag van ze kregen.

Over de locatie: we wilden graag aansluitend op het thema een locatie met een ‘secret’ tintje. Van voormalig Kring coördinatrice en huidig lid Haidy kregen we de gouden tip: By Safe House. Een zakelijke privéclub met een prachtig interieur, goed personeel (waaronder een sommelier) en nog beter eten dat we combineerden met een wijntasting onder leiding van eerder genoemde.

Dank Xander en DesktopToWork voor de bijzondere avond! Werk aan de winkel voor ons allemaal.

Programma

Onze hoofdsponsor DesktopToWork host dit event met een lezing over Cybersecurity in By Safe House, waar aansluitend het diner zal plaatsvinden. DesktopToWork heeft een bijzondere spreker geregeld:

Xander Koppelmans is 25 jaar succesvol ondernemer en werkt voor multinationals, MKB en grote Nederlandse organisaties zoals Rabobank Nederland en Albert Heijn.

Ondanks dat zijn bedrijf goed georganiseerd en beveiligd is, wordt het toch gehackt waardoor zijn bedrijf na een lijdensweg van twee jaar failliet gaat. Hij besluit zijn verhaal openlijk te delen met andere ondernemers om ze te waarschuwen en te helpen en wordt zo “de personificatie van de gehackte ondernemer”. Xander is inmiddels professioneel spreker en was al te zien bij 1Vandaag, BNR nieuwsradio, FD, AD en Trouw. Hij heeft lezingen gegeven in o.a. de Arena, de Kuip en NAC stadion met Peter R. de Vries, John van den Heuvel en Kees van der Spek.

Xander’s verhaal is een verhaal door en voor de ondernemer. Hij legt uit wat wat een cyberaanval voor een impact heeft op je bedrijf, je privé leven en jezelf. Aansluitend geeft hij ook de praktische tips over wat je hier als ondernemer tegen moét doen.

Zie ook deze video waarin Xander kort zijn verhaal deelt.

Locatie:

By Safe House, C/ del Bruc, 147, 08037 Barcelona

Programma:

19.30 – 20h: Inloop met welkomstdrankje

20h – 21.30h: Lezing Cybersecurity door Xander Koppelmans

21.30h – einde : Diner