Lunch met Tijn van Elderen, CEO Brabantia

Wednesday, 15 June

Nabeschouwing

Het feit dat de CEO van een Nederlands bedrijf zoals Brabantia, waarvan we allemaal de producten kennen, momenteel in Barcelona woont was op zichzelf al reden genoeg om deze ondernemer, Tijn van Elderen, uit te nodigen als spreker voor de Kring. En als dat bedrijf dan ook nog eens een Catalaans bedrijf overneemt, Lekué in dit geval, dan geeft dat nog meer stof tot gesprek. De faam van Brabantia en de overname van Lekué bleken echter het topje van de ijsberg. Het werd een verhaal waarin de eigenaar van een 4e generatie familiebedrijf openhartig sprak over de morele vraagstukken die hij als directeur meent te moeten beantwoorden.

“Noblesse oblige” en de bevoorrechte positie waar Tijn zich terdege bewust van bleek, maakt het volgens hem absoluut noodzakelijk dat hij is gaan nadenken over de ecologische en de sociale impact die hij met Brabantia maakt. Zijn introductie maakte al duidelijk dat het hart voor hem op bepaalde momenten meer gewicht in de schaal legt dan het brein. En dan was daar ook de visie van een telg uit een familiebedrijf, die dondersgoed weet dat na hem de volgende generatie zal komen, want Tijn kwam na zijn overgrootvader, grootvader en zijn vader. We geven dingen door; dat kan een bedrijf zijn of een planeet.

Het nieuwe hoofdkantoor in Valkenswaard is met strikte duurzaamheidscriteria gebouwd. Energiezuinig en met natuurlijke materialen. Maar ook de eigen fabrieken worden door de directie kritisch tegen het licht gehouden; want materialen moeten gerecycled worden. En het aanpassen van een industrieel productieproces is moeilijker en complexer dan het maken van een nieuw gebouw… Daar was Tijn zeer openhartig over. De worstelingen van een directeur die het steeds beter wil doen en tegelijkertijd ook weet dat de tijd dringt. De CEO van Brabantia was eerlijk en transparant, daar kunnen we allemaal een voorbeeld aan nemen.

Programma

Aanvang: 13 uur

Brabantia is een familiebedrijf en CEO Tijn van Elderen is de vierde generatie, tellend vanaf 1919, die aan het roer staat van deze internationale onderneming die allerhande stijlvolle huishoudelijke producten maakt. Wellicht is het dankzij die lange termijn visie, die over generaties heen kijkt, dat het voor Tijn vanzelfsprekend is om in duurzaamheid te denken. In die geest is ook hun nieuwe hoofdkantoor in Valkenswaard gebouwd, waarbij is gezorgd dat de ecologische impact zowel in de bouw als in het energiegebruik, zo minimaal mogelijk zou zijn. Vorig jaar hebben ze het Spaanse merk Lékué overgenomen en om zich de Spaanse context eigen te maken woont Tijn nu hier. Aldus heeft De Kring hem kunnen verleiden om op woensdag 15 juni om 13 uur zijn inspirerende verhaal met onze leden te delen.

 

Locatie: Restaurant Pomarada, Pg. de Gràcia 78 Principal, Barcelona